Evo kako da sebi stvorite vrijeme za hobi

Da imate sat vremena viška, kako biste ga iskoristili? Odgovor na ovo pitanje vam može otkriti mnogo toga što možda niste znali o sebi. Međutim, surova realnost je da imamo samo 24 sata dnevno.

Evo kako da sebi stvorite vrijeme za hobi

Ne možete da date otkaz, ne možete da isključite obaveze, ne možete da ne spavate! Ako želite da pročitate neku knjigu, unaprijedite postojeću vještinu ili započnete da se bavite nekim novim hobijem, isključivo do vas je da to i ostvarite. Postavlja se pitanje kako da balansirate popunjen raspored?

Otkrićemo vam par trikova kako da pronađete vrijeme za sebe i konačno uradite ono što već u nedogled odlažete. Ako ste u potrazi za novim hobijem, besplatni prvi čas kreativnih radionica (kurs izrade sapuna, slikanja, vajanja, dekupaž…) je idealan način da bez obaveza isprobate novu aktivnost.

#1 Ne čekajte vrijeme - stvorite ga

Nemojte da kažete čuvenu frazu ,,kad budem imala vremena’’, već aktivno radite na tome da odvojite vrijeme za sebe u toku dana. Da li možete da ustanete 20 minuta ranije i da čitate knjigu uz jutarnju kafu? Ili da uslikate neku fotku u parku na pauzi za ručak?

Probajte da pratite kako trošite vrijeme u toku nedelje i pronađite ,,rupe’’ koje možete da iskoristite. Možda možete da zamijenite sat vremena gledanja TV-a za jedan trening?

#2 Napravite rezervaciju

Tretirajte vrijeme za svoj hobi kao što biste uradili sa sastankom ili pregledom kod doktora. Želite da probate vikend jogu ili da posjetite novi restoran? Nemojte samo razmišljati o tome, već stavite na papir i odredite tačan datum i vrijeme kada želite da to i ostvarite.

#3 Zaboravite na tehnologiju

Konstantno provjeravanje društvenih medija, poziva i poruka vam može progutati i to malo slobodnog vremena koje imate. Razmislite koliko vam vremena oduzima jedna slika na instagramu - pravljenje 10 fotografija, izbor najbolje, pa dodavanje filtera, stikera i provjeravanje koliko lajkova ima… Sve to, za samo jednu sliku na instagramu.

Probajte da se riješite tehnologije na samo jedan dan. Vidite koliko će vam to uštedjeti vremena i razmislite da li je pametnije juriti besmislene lajkove ili ulagati u sebe.

#4 Kombinujte aktivnosti

Šta je to što volite da radite u slobodno vrijeme? Čitanje i gledanje serija je nešto što možete raditi i u prevozu. Skinite svoju omiljenu seriju i prebacite je na telefon, ili knjigu u pdf formatu. Ako idete automobilom na posao, probajte da slušate neku audio knjigu ili podkast umjesto muzike.

Želite da se vidite sa prijateljima, a ne želite da propustite trening? Umjesto na piće sa drugaricom, krenite zajedno u šetnju, džoging, vožnju bicikla/rolera. Naravno, ne možete otići na fizički intenzivan trening, već na laganiji. Na ovaj način ćete provesti vrijeme sa dragom osobom, a nećete u potpunosti propustiti trening.

Ako želite da naučite novi jezik ili da ostanete u toku sa trendovima, slušajte audio lekcije dok se spremate za posao ili izlazak. Nadamo se da ste shvatili poentu, razmislite o svojim svakodnevnim aktivnostima i o tome gdje postoji mogućnost da kombinujete više njih.

#5 Platite za svoje vrijeme

Ako baš nikako ne možete da nađete vrijeme za sebe, možete da platite uslugu koja će vam stvoriti vrijeme. Umjesto spremanja hrane, naručite hranu. Stan vam je u neredu? Angažujte čistačicu koja će jednom nedjeljno obavljati kućne poslove. Ovo nisu baš uvijek dostupna rješenje, ako pričamo o novčanim sredstvima, ali jesu rješenje koje pale!

Procijenite koliko vaš sat vrijedi i da li vam se isplati da platite nekom drugom. Naravno, ne kažemo vam da treba svaki dan da naručujete hranu, ali ako želite da nađete dva sata sedmično za sebe – ušteda vremena preko kupovine namirnica, spremanja i pranja sudova za jedan obrok zvuči sasvim opravdano.

Najbolji savjet je da razmišljate o svom vremenu kao o novcu. Ako ne vodite računa o potrošnji novca onda se vjerovatno nađete u nezgodnoj situaciji na kraju meseca. Ili imate basnoslovno mnogo novca pa vas ne interesuje. Isto važi i za vrijeme – ako ne planirate svoje slobodno vrijeme, nećete ga ni imati.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.