Budite prvi na sceni: Kako optimizacija sajta čini vašu internet stranicu posjećenom

Živimo u vrijeme nevjerovatnog tehnološkog napretka u kome skoro svako od 8 milijardi ljudi ima pristup internetu. Prošli su dani kada su žute strane, papirne novine i bilbordi bili najbolji način da Vaš biznis uhvati pažnju klijenata. Sve više marketinga se fokusira na društvene mreže, mejling liste, website reklame i ostale online puteve reklamiranja. 

U ovom tekstu ćete pročitati šta je SEO, zašto je bitan i kako može pomoći rastu Vašeg biznisa, bez obzira čime se bavi.

Budite prvi na sceni: Kako optimizacija sajta čini vašu internet stranicu posjećenom

Šta je Optimizacija sajta za pretraživače?

Optimizacija sajta za pretraživače predstavlja proces prilagođavanja web stranice radi poboljšane vidljivosti na internet pretraživačima poput Google-a. Ovo se postiže putem različitih aktivnosti, kako na samom sajtu koji optimizujemo, tako i na drugim sajtovima koji usmjeravaju internet saobraćaj na Vaš sajt putem linkova.

Nakon početne optimizacije, slijedi kontinuirani proces praćenja i analize statistika optimizovanog sajta i konkurencije. Naoružani tim znanjem, optimizacija sajta se prilagođava trenutnom stanju tržišta, ali i algoritmu internet pretraživača koji se konstantno mijenja.

Krajnji rezultat ovog procesa je jasan – Vaš sajt će biti visoko rangiran, možda čak i na vrhu, rezultata pretrage na, na primjer, Google-u, kada korisnik traži određeni sadržaj dostupan na Vašem sajtu. Na primjer, ako imate online prodavnicu odjeće, želite da budete prvi na Google pretrazi za  „online prodavnica majci“ ili „dostava majci kratkih rukava“. Optimizacija sajta uključuje prepoznavanje ovih ključnih riječi i fraza (keywords) i osigurava da se one pojavljuju u određenom broju i kontekstu u naslovima i tekstovima Vašeg sajta.

Naravno, i suparnički biznisi takođe koriste optimizaciju sajta za pretraživače kako bi ojačali svoj promet. Tako dolazi do trke u optimizaciji u kojoj pobjednik biva vidljiviji klijentima u internet pretragama. Nadmetanje ove vrste podrazumijeva da će tehnike optimizacije stalno da se mijenjaju i prilagođavaju. Čak se i firme koje pružaju SEO usluge trude da ponude bolju optimizaciju klijentima u nadi da će pobijediti svoje suparnike.

Optimizacija sajta može se sažeti u ove četiri kategorije:

Ključne riječi

Identifikacija i integracija relevantnih ključnih riječi koje korisnici često pretražuju. One mogu biti bilo šta što SEO analitičari pronađu da je bitno za Vašu industriju.

On-page optimizacija

Optimizacija raznih detalja vašeg sajta kao što su naslovna stranica, meta opisi, URL linkovi i struktura sadržaja uopšte. Optimizacija sadržaja na vašem sajtu olakšava algoritmima pretraživača da ga prepoznaju i tačno predstave korisnicima.

Kvalitet sadržaja

Kvalitet i relevantnost sadržaja je presudna za privlačenje posjetilaca i, samim tim, poboljšanje pozicije na pretraživačima. Sadržaj mora biti informativan, organski napisan i prilagođen ciljanoj grupi Vašeg biznisa.

Off-page optimizacija

Uspostavljanje kvalitetnih povratnih veza (backlink) sa drugim relevantnim sajtovima. Umreženost Vašeg sajta na ovaj način signalizira autoritet korisnicima i ključna je za rangiranje na pretraživačima.

Zašto je važno optimizovati svoj sajt

Sada kada znate šta je optimizacija sajta za pretraživače, objasnićemo koji su benefiti ovog procesa. Evo najbitnijih prednosti koji na ovaj način postižete:

Poboljšana vidljivost 

Vaš sajt će biti bolje rangiran na pretraživačima poput Google-a, Bing-a, Yahoo!-a i sl. Kada se Vaš sajt pojavi među prvima u rezultatu pretrage, korisnik će ga lakše primijetiti i odabrati.

Povećan promet

Bolje rangirani sajt privlači više posjetilaca. Korisnici koji koriste pretraživač će lakše pronaći tražene informacije ili proizvode.

Bolje korisničko iskustvo

Brže učitavanje stranica, laka navigacija i optimizacija sa mobilne uređaje čine da posjetioci ostanu duže na sajtu, što povećava prihode od reklama i povećava šansu za kupovinu ponuđenih proizvoda.

Veće povjerenje

Posjetioci koji vide Vaš sajt na vrhu pretrage dobijaju utisak o njegovom autoritetu i relevantnosti. Ovo može biti od presudnog značaja pri odabiru između suparničkih sajtova.

Da li je SEO zaista potreban tvom biznisu?

Nezavisno od toga šta nudite, ako vaša ciljna publika ne može lako da pronađe vašu web lokaciju, propuštate prilike. Svaki biznis želi da privuče više posjetilaca, a optimizacija sajta usmjerava korisnike prema Vama.

Bez obzira na to da li ste novoosnovana firma ili dugogodišnji lider u industriji, visoki rang na pretraživaču signalizira stručnost, a korisnici cijene pristupačnost koju Vaš sajt dobija optimizacijom. Zašto biste listali dno stranice, ignorišući 10 drugih sajtova kako bi došli do Vašeg, kada mogu da ga vide na samom vrhu bez dodatnog traženja.

Za razliku od lokalnih reklama u fizičkom svijetu, SEO plasira Vaš biznis na globalno tržište. Bez obzira na Vašu lokaciju, optimizacija čini da budete dostupni svuda.

 

I za kraj

Dakle, bez obzira na to da li ste preduzetnik, vlasnik malog biznisa ili dio velike korporacije, optimizacija sajta je ključna komponenta koja Vam pomaže da ostvarite svoje poslovne ciljeve u online svijetu. Ne propustite priliku da iskoristite moć optimizacije i izgradite snažno prisustvo na internetu, bez obzira na prirodu Vašeg biznisa.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Odčepljavanje sudopera bez hemikalija

RECEPT
DANA

Indijski uštipci

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.