Zeleni Beograd – 5 najljepših parkovskih površina srpske prijestonice

Glavni grad Srbije je nesumnjivo jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u ovom dijelu Evrope, poznat po nezaboravnom noćnom provodu, po bogatoj kulturno-istorijskoj zaostavštini, svojim muzejima, galerijama, po prelijepim arhitektonskim zdanjima najrazličitijih stilova gradnje, ali i po svojim parkovima i park šumama, pravim zelenim oazama u urbanom grotlu Beograda. Beograđani ih često nazivaju plućima grada, zbog jako važne uloge koju njihova bujna vegetacija igra u pročišćavanju vazduha.

Zeleni Beograd – 5 najljepših parkovskih površina srpske prijestonice

Na širem gradskom području postoji više od 60 zelenih oaza koje se prostiru na površini od približno 365 hektara. Tu raste 37 rijetkih i dugovječnih stabala drveća koja su zaštićena kao pojedinačna prirodna dobra. 


wikimedia.org/
Zoran Životić

Najveći i najpoznatiji park Beograda je Kalemegdan. Lociran u centru grada, tačno iznad mjesta gdje se susreću Sava i Dunav, on zahvata površinu od 53 hektara. Sa njega pogled puca na ušće Save u Dunav, a presijecaju ga pažljivo uređene staze za pješake, oivičene drvoredima i okružene zelenim travnatim površinama. U okviru parka nalazi se Beogradska tvrđava, najznačajnija kulturno-istorijska cjelina i jedna od najvećih znamenitosti Beograda i Srbije. Čak tri gradska muzeja – Muzej Beogradske tvrđave, Prirodnjački i Vojni muzej pripadaju Kalemegdanu. Po čitavom parku raštrkane su i brojne druge znamenitosti: Mitropolitski dvor, Umentički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, crkva Ružica i crkva Svete Petke, Rimski bunar, zgrada Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Arheološki institut i dr. Tu je i mnoštovo spomenika, od kojih je svakao najvažniji Beogradski Pobjednik, svojevrstan simbol Beograda, zatim spomenik Despotu Stefanu Lazareviću, spomenik Zahvalnosti Francuskoj, grobnica Narodnih heroja itd. „Vrt dobre nade“, beogradski zoološki vrt, takođe je smješten na Kalemegdanu. Najzad, Kalemegdan svojim posjetiocima nudi i sportske terene, park za mališane i mnoge druge zabavne sadržaje. 


foto: wikimedia.org/Nemezis

Na 5 km od strogog centra nalazi se Topčiderski park, raskošna zelena oaza formirana i uređena tridesetih godina 19. vijeka, odmah po izgradnji Konaka kneza Miloša. Ispočetka je to bio dvorski park vladarske porodice, a tek 1903. godine pretvoren je u javnu parkovsku površinu. Današnji park prostire se dolinom Topčiderske rijeke na površini od 13 hektara i predstavlja kompleks koji, osim raskošnog zelenila, obuhvata i veći broj kulturno-istorijskih spomenika. Najveća prirodna vrijednost Topčidera je stablo platana staro 170 godina, koje raste u neposrednoj blizini Miloševog konaka, najveće kulturno-istorijske znamenitosti ove parkovske cjeline. Izgrađen 1831. godine kao dvor tadašnjeg srpskog kneza, konak je danas pretvoren u Muzej Prvog i Drugog srpskog ustanka. Topčider ima i svoju  crkvu  Svetih apostola Petra i Pavla, a od ostalih znamenitosti treba pomenuti skulpturu boginje Cecere „Žetelica“kameni obelisk iz 1859. godine, spomenik Arčibaldu Rajsu, Dom garde, Vračarsku i Miloševu česmu itd.  Nekoliko jako dobrih ugostiteljskih objekata nudi izobilje kulinarskih specijaliteta. Zbog prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti koje se nalaze u njemu, Topčiderski park predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja. 


foto: wikimedia.org/Danuberiverchild

Park šuma Košutnjak je jedno od najvećih i najomiljenijih gradskih izletišta, površine oko 330 hektara.  Svoje ime park je dobio po košutama, koje su ovdje nekada imale svoje prirodno stanište. Zbog košuta i drugih divljači je i vladarska porodica Obrenović na mjestu današnjeg parka imala svoje lovište, transformisano u javni park 1903. godine. Danas je Košutnjak prostrana i potpuno uređena zelena površina. Kroz gustu šumu listopadnog i četinarskog drveća vode brojne staze za šetnju i trčanje. U sklopu parka postoji Sportsko-rekreativni centar „Košutnjak“, sa terenima za razne sportove, kupalištem, letnjom i zimskom ski stazom. Filmski grad, moderan kompleks namijenjen filmskoj produkciji, takođe je dio ovog parka. Košutnjak ima i svoja kulturna blaga, poput Hajdučke česme, Ivanove česme, Spomen obilježja beogradskim studentima, Spomenika braniteljima Beograda 1915 godine itd. Zgrada Fakulteta Sporta i fizičkog vaspitanja takođe se nalazi ovdje. Posjetiocima je dostupan i veći broj vrhunskih ugostiteljskih objekata.


foto: wikimedia.org/LukaP

U samom centru srpske prijestonice, uz bulevar kralja Aleksandra, smješten je Tašmajdan. Nekada je tu bio turski kamenolom, po kome je park i dobio ime, a baš na ovom mjestu zbili su se mnogi važni događaji burne srpske istorije. Zanimljivo je da se ispod današnjeg parka nalaze još uvijek nedovoljno istraženi podzemni hodnici kroz koje nije dozvoljeno kretanje prolaznika. Park krasi veći broj skulptura koje su izradili poznati beogradski vajari 20. veka. U njemu postoje dvije crkve - Ruska crkva Crkva Svetog Marka, jedan od najvažnijih vjerskih objekata u čitavoj Srbiji. Tu su i Seizmološka stanica, zgrade Glavne pošte i Radio televizije SrbijeSpomenik Desanki MaksimovićSportsko rekreativni centar „Tašmajdan“... Od ostalih sadržaja na Tašmajdanu se nalaze zabavni park za djecu, park za pse, muzička fontana, a izuzetno je dobra i ponuda ugostiteljskih objekata. U parku i njegovoj neposrednoj okolini locirano je nekoliko gradskih hotela

foto: Dragan Antić

Na prostoru koji danas zauzima Karađorđev park tokom Prvog srpskog ustanka bio je smješten logor srpskih ustanika. Tu je 1848. godine Knez Aleksandar Karađorđević podigao spomenik Karađorđu u čast svoga oca Đorđa Petrovića, vođe Prvog srpskog ustanka. Smatra se da je to najstariji javni spomenik Beograda. Vremenom, oko njega je počeo da se izgrađuje park. Tokom 1903. i 1904. godine parkovska površina je proširena i postavljen je tzv. venjak, vještački breg koji i danas stoji na istom mjestu. Park ukrašavaju prelepa stabla divljih kestenova, a presijecaju ga popločane pješačke staze. Na njega se nadovezuje Svetosavski plato, gdje su smješteni Narodna biblioteka Srbije ivelelepni Hram Svetog Save, jedan od najvećih pravoslavnih objekata u čitavom svijetu i najprepoznatljivije obilježje srpske prijestonice.

Save

Save

Save

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Za posvjetljivanje...

RECEPT
DANA

Lovačke šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.