Cvijeće na dar - Skriveno značenje i simbolika

Jedan od najčešćih poklona koje žene dobijaju od svojih muškaraca svakako je cvijeće. Darivanje cvijeća uvijek nosi određenu simboliku, a zavisno od boje i vrste cvijeća ta simbolika može biti različita. Bez obzira na to koje skriveno značenje ima određeno cvijeće, mnogi muškarci vjeruju da je ovaj gest jedan od najboljih načina da se osvoji žensko srce.

Cvijeće na dar - Skriveno značenje i simbolika

Ruže u svom sastavu imaju aminokiseline koje svojim prijatnim mirisom podstiču lučenje hormona sreće endorfina i na taj način bude kod ljudi najpozitivnije emocije. Crvena ruža je simbol strasne, bezuslovne ljubavi.


Foto Darko Jovanović/Sajam cvijeća i ukrasnog bilja

Simbol nevinosti, povjerenja i doživotne ljubavi je bijela ruža, a buket koji sadrži i crvene i bijele cvjetove ukazuje na želju za zajedničkim životom. Ružičasti pupoljci se poklanjaju kao znak nježnosti, beskrajne sreće i privrženosti. Nježno roze ruže su simbol prve ljubavi. Buket žutih ruža se poklanja kao izraz iskrenog prijateljstva, dok je samo jedna žuta ruža simbol ljubomore.

Orhideje su cvijeće karakteristično po svojoj raskošnoj ljepoti i jedinstvenim kombinacijama boja i takođe su cvijeće kome se svaka žena jako obraduje. One su daruju kao znak ljubavi, plodnosti, posebnosti, romantike, ljepote, erotike i žudnje za intimom.


Foto Darko Jovanović/Sajam cvijeća i ukrasnog bilja

Lale su poznate po tome što pozitivno utiču na raspoloženje ljudi, pa su odličan poklon za žene sklone depresiji i lošem raspoloženju. Simbolišu ljepotu, raskoš, bogatstvo, slavu. Crvene su znak ljubavi i povjerenja, žute znak divljenja i beznadežne ljubavi, ljubičaste simbolišu dostojanstvo, dok bele poklanjaju muškarci koji traže oproštaj.  

Ljiljani su cvijeće nevinosti, nedirnute ljepote i duhovne ljubavi. Cvjetovi ljubičaste boje simbolišu sreću, dok su žuti simbol laži i obmane. Mimoze označavaju suptilne misli i nježna osjećanja, poštovanje, srdačnost i spokoj. Ako su zlatnožute boje, onda simbolišu moć i raskoš. Kamelije crvene boje poklanjaju muškarci koji žele da im žena uzvrati ljubav. Gerberi, bez obzira na boju cvijeta, uvijek imaju jednako značenje: „Moj život je ljepši sa tobom“. Gardenija je simbol tajne ljubavi, azeleja je cvijeće prve ljubavi, jasmin ukazuje na odanost, a ciklama se daruje u znak pomirenja i iskrenih osjećanja.


Foto Darko Jovanović/Sajam cvijeća i ukrasnog bilja

Amarilis crvene boje predstavlja najjača osjećanja ljubavi, dok crvene cvjetove anturijuma, zbog svog srcastog oblika, muškarac daruje ženi kako bi joj dao do znanja da njegovo srce upravo njoj pripada.

priredio: Draga Antić – cvećarstvo.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.