5 znakova da ste pod kontrolom lažnog ega

Ego zapravo ne predstavlja ništa loše, on je neodvojiv dio naše ličnosti. U svom pročišćenom stanju, ego je spoznaja sopstvene ličnosti, osjećaj postojanja. Međutim, kada se iz određenih razloga počnemo poistovjećivati s nečim što nismo, tada govorimo o lažnom egu.

5 znakova da ste pod kontrolom lažnog ega

Postoji više nivoa lažnog poistovjećivanja, a prva i najvažnija u ovom svijetu je kad mislimo da smo tijelo. Međutim, to je tek početak, a ego u svom zbunjenom stanju može uvjeriti osobu u mnoge iluzije o vlastitoj vrijednosti.

Kad ste u prisutnosti nekoga ko "ima veliki (lažni) ego", doslovno možete da osjetite kako vam energiju crpi energetski vampir koji svoje egoistične zube zabija u vaš vrat. Takva osoba obično nije loša osoba, možda čini neke loše stvari, ali se vjerovatno radi o duboko nesigurnoj osobi koja se može osjećati dobro samo kad dominira nad drugima, spušta ih ili ima tendenciju da stavlja svoje egoistično sebe na ogromni prijestol pravednosti. Obično ima vrlo plitke odnose s drugim ljudima i vrlo malo pravih prijatelja. Boji se da bude ranjiv u odnosu s drugima jer je to pokazatelj slabosti. To nije vrlo lijepo mjesto, a u ekstremnim slučajevima moguće je i da se radi o narcisoidnom poremaćaju ličnosti.

Ponekad svako od nas padne u zamku tako očiglednog uticaja lažnog ega, ali to primjećuju svi osim nas. Što možemo da učinimo kako bismo izbjegli takvu situaciju? Prvi korak je osvješćivanje – potrebno je postati svjestan da smo pali pod kontrolu ega tako da možemo poduzeti neke korake prije nego bude prekasno.

5 znakova da ste pod kontrolom lažnog ega

1. Osjećate se uzbuđeno kada tračarite o nedostacima, greškama i nesavršenostima drugih ljudi. Da, čak i kad je riječ o vašoj svekrvi.

2. Vrlo ste uživljeni u razgovoru s drugima i jednostavno ne odustajete dok ne pobjedite u argumentaciji.

3 Neprestalno se uspoređujete s drugima i osjećate ljubomoru prema onima za koje mislite da su bolji od vas (ljepši, inteligentniji, sretniji, uspješniji, bogatiji, zdraviji…)

4. Neprestalno se uspoređujete s drugim ljudima za koje smatrate da nisu dobri poput vas (manje inteligentni, nižeg društvenog statusa…)

5. Generalno se osjećate jako umorno i razdražljivo umjesto da osjećate vezu sa zahvalnošću, nadahnućem i istinskom kreativnošću.

Jeste li to vi? Ako jeste, kako odbaciti takav stav i biti u stanju potpuno sudjelovati u životu, biti prizeman i u kontaktu s vašim srcem i dušom? To se može napraviti vrlo jednostavno…

Napustite potrebu da uvijek budete u pravu, jer takva vezanost donosi patnju. Imate li želju da budete  u pravu ili da budete srećni? Smijte se sebi. Život je prekratak da biste uvijek bili ozbiljni. Ako ne možete da se nasmijete sebi, nazovite nekoga da se taj nasmije vama. Preuzmite 100% odgovornosti za određeni incident i izvinite se onome sa kim ste u konfliktu. Zar je to toliko teško?

Atma.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Gušće trepavice

RECEPT
DANA

Punjene pileće šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.