Najčešće greške koje svekrve prave

Kada sin odluči da zasnuje svoju porodicu, mnoge majke teško se privikavaju na novonastalu situaciju i ulogu svekrve. Evo najčeščih grešaka koje tada prave...

Najčešće greške koje svekrve prave

Portal Grandparents.com sproveo je istraživanje o odnosu svekrva i snaha, u kojem je učestvovalo nekoliko hiljada parova i veliki broj psihologa, sociologa i bračnih savjetnika. Tako je uočeno pet najčešćih pogrešnih poteza koje svekrve prave, a koje unose nemir u novonastalu bračnu zajednicu. 

Dr Teri Orbuh, psihološkinja Univerziteta u Mičigenu, tvrdi da su nenajavljene posjete ubedljivo najčešća, ali i najfatalnija greška koju svekrve prave. Ona je više od dvadeset šest godina pratila razvoj hiljadu bračnih zajednica u velikoj studiji o brakovima i razvodima, i upravo nenajavljene posjete smetale su najvećem broju snaha. 

„Jednostavno pozovite vašu snahu i poručite joj kako bi vam bilo drago da je posjetite. Dovoljno je da je s vremena na vrijeme upitate kada bi njoj najviše odgovaralo, i problem je riješen. Svi želimo da imamo malo moći, pa ne bi škodilo da ponekad prepustite konce u njene ruke“, smatra dr Orbuh. 

Na drugom mjestu našla se želja svekrve da bude oslovljavana kao majka, iako je većini snaha teško to da prihvate. Problem predstavlja i davanje savjeta koje niko nije tražio, a situacija se naročito komplikuje kada svekrva kritikuje unučiće pred snahom. 

„Vi ste baka, trebalo bi da imate najljepše mišljenje o svojim unucima. Ali ako ih stalno kritikujete, posredno navodite kako je to greška roditelja, čime ne činite dobro djelo. Budite oprezne i konstruktivne u kritikama“, poručuje Teri Apter, autorka brojnih knjiga o uspostavljanju odnosa sa „novom porodicom“. 

Peta najčešća greška koju svekrve čine jeste ogovaranje snaha kod ostalih članova porodice, prvenstveno svog sina a njenog supruga. 

„Jednostavno rečeno – ne činite to“, odlučno tvrdi Apter. Ona navodi da sinovi nerijetko ne kritikuju takvo ponašanje svoje majke, iako bi trebalo. 

Kako su u najvećem broju slučajeva greške počinjene iz ljubavi, tako i njihovo ispravljanje, uz malo dobre volje, ne bi trebalo da bude teško. Ukoliko se iz različtih razloga osjete zapostavljenima, studija pokazuje da najbolje što svekrve mogu da urade jeste da otvoreno razgovaraju sa sinom i snahom, priznaju svoja osjećanja i jednostavno upitaju: „Šta bi trebalo da uradim da poboljšam situaciju?“

 

B92

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.