Šta ni u ludilu ne treba da kažete svekrvi

Nije tajna da je odnos snahe i svekrve jedan od komplikovanijih odnosa, pa zato u komunikaciji treba biti posebno oprezan.

 

Šta ni u ludilu ne treba da kažete svekrvi

Naime, obje žene se mogu zbog raznih razloga osjećati ugroženo, kaže psihoterapeutkinja Deanna Brann autorka knjige "Tajne dobrog odnosa sa svekrvom ili snahom" (Secrets to Getting Along with Your Mother-in-Law or Daughter-in-Law). Kako biste imali što uspješniji odnos, otkrivamo vam šta je to što nikada ne smijete da kažete svekrvi. 

 

Možete doći u bilo koje vrijeme, uvijek smo tu za vas.

Politika otvorenih vrata poziva na uzbunu. Naime, puno je bolje da odredite vrijeme posjeta. Kada vam je zgodno da vam svekrva dolazi u posjetu, a kada imate druge planove. 


Nisam vas pitala za mišljenje 

Kada svekrva pokušava da vam da savjet kako balansirati posao i porodicu, saslušajte je i nastojte joj ne odbrusiti, a pogotovo izbjegavajte zajedljive komentare poput onog da joj niste tražili mišljenje. Ako vas savjetuje za recimo tretiranje bolesnog djeteta, ljubazno joj odgovorite da ste odlučili slijediti savjet vašeg pedijatra. 

Nećete valjda da glasate  za njega 

Politička i vjerska uvjerenja ostavite postrani. Prihvatite je takvu kakva jest i budite umjereni u svojim izjavama. Poštujte tuđe mišljenje i imajte na umu da je između vas ipak generacijski jaz. 

Trebali ste to naučiti sina

Nikada nemojte prigovarati zbog njenog odgoja i kriviti je zašto vaš suprug neke stvari ne zna obavljati sam. Sigurno je radila najbolje što je znala. Uostalom ko kaže da ćete vi baš sve ispravno uraditi u odgoju svoje  djece. Ako je na taj način napadnete, imaće potrebu da se brani i ne gine vam svađa. 

 

Osjećam se puno ugodnije sa svojom familijom

Uobičajeni prigovor svekrva jest taj da njihove snahe favoriziraju svoje roditelje. Još ako forsirate da sve praznike provodite sa svojom "starom" porodicom i nemate izrađene i fotografije suprugovih roditelja, vatra je na pomolu. Razgovarajte sa suprugom i podijelite praznike i godišnji između obje obitelji. 

Nadam se da ću naslijediti vašu ogrlicu 

Izjave ovakvog tipa poručuju da jedva čekate kad ćete je otpratiti zauvijek i kao da ne možete dočekati da svekrva ode… Nemate pravo na svekrvinu imovinu, a o mogućem nasljedstvu možete razgovarati jedino sa suprugom. 

Bili smo prezauzeti

Svekrve obično više žele vidjeti sina i snahu nego oni nju. Kako biste postavili jasna očekivanja, recite joj koliko često je možete posjećivati, kako ne bi bilo iznenađenja. Izbjegavajte konstatacije, poput one da ste prezauzeti. Radije recite da ćete je vrlo rado posjetiti čim uzmete slobodan dan. 

Molim vas razgovarajte sa svojom ćerkom umjesto mene

Ako svekrvu stavljate da bira strane, a pogotovo da se zauzme za vas kod svoje ćerke ili sina, u startu ste izgubili. Sami rješavajte svoje probleme kako znate i umijete, a nju držite podalje od svojih nesuglasica. 

Ne morate baš toliko često da viđate djecu
    

Da se neke žene pitaju, najradije bi svekrve sklonile što dalje od djece, iz samo njima znanih razloga. Međutim, morate da imate na umu da dijete dok odrasta mora vidjeti različitosti i naučiti da se ponaša u različitim situacijama. Ako vam smeta neka njena navika, radije joj recite da to prestane da radi pred djetetom. Kao, recimo, duvanski dim. Vjerujemo da će vaš savjet uvažiti.

Tportal

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.