5 radnji koje ne treba da radite neposredno nakon jela

Mnogi od nas svakodnevno rade stvari za koje nismo ni svjesni koliko su loše za naše zdravlje, a koje nam polako ali sigurno prerastaju u rutinu.

5 radnji koje ne treba da radite neposredno nakon jela

Ukoliko vam je tuširanje odmah poslije doručka, ručka ili večere svakodnevna aktivnost, vrijeme je da to promijenite.

Pogledajte 5 stvari koje ne bi trebalo da radite odmah poslije obroka, ako želite da sačuvate zdravlje:

Tuširanje/kupanje

Idealno bi bilo da se tuširate barem 30 minuta nakon jela. Tuširanje I kupanje povećava tjelesnu temperature, što može da poremeti pravilnu probavu.

Pijenje toplog čaja

Neka istraživanja su pokazala da pijenje toplog čaja može da smanji apsorpciju željeza u krvi, pa bi zbog toga bilo dobro da uživanje u toplom čaju odložite bar sat vremena nakon obroka. Dobra alternativa je kafa bez mlijeka. 

Spavanje

Dokazano je da je spavanje odmah poslije obroka štetno po zdravlje, jer može da izazove nagon za povraćanje, kiselinu, pa I gušenje.  Stručnjaci preporučuju da ostanete budni bar 2 sata poslije jela.

Vježbanje/ fizička aktivnost

Bez obzira na to koliko vam se ideja da vodmh poslije obroka vježbate, čini dobra I zdrava, stručnjaci savjetuju to nikako ne radite. Kao za spavanje, I za vježbanje treba da sačekate najmanje 2 sata nakon obroka.  

Cigarete

Za vrijeme procesa varenja hrane, nikotin se duplo vise apsorbuje u tijelu, što može da ima ozbiljnih posledica za vase zdravlje. Zato, ako već konzumirate, sačekajte bar 20 minuta prije nego što zapalite prvu cigaretu poslije obroka.  

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.