Pretjerana higijena može biti i štetna

Normalna higijena, zdrava ishrana, dovoljno sna i boravka na otvorenom su najbolji saveznici u jačanju odbrambenih snaga djeteta.

Pretjerana higijena može biti i štetna

Da li biste dozvolili djetetu da se igra u pijesku, da stavlja u usta igračke s kojima se prethodno igralo drugo dijete i da li biste dozvolili da jede hranu koja je pala na pod? Vaš odgovor vjerovatno glasi, ne.

Danas, širom svijeta se prodaju antibakterijski sapuni, losioni, gelovi i vlažne maramice i možemo slobodno reći da smo svijesniji bakterija više nego ikad. Medjutim, stručnjaci sve više tvrde da odredjeni nivo izlaganja djeteta bakterijama nije štetno. Naprotiv, može biti korisno.

Ipak, postoji način da se ograniči djetetova izloženost mikroorganizmima, a u isto vrijeme da im se omogući da razvijaju svoj imuni sistem na optimalan način. Naučite dijete da pravilno pere ruke. Nisu vam potrebni silni antibakterijski  sapuni da bi ubili sve mikroorganizme koji se nadju na  rukama. Voda, obični sapun i preporučena tehnika pranja ruku je sasvim dovoljno. Naučite djecu da tokom pranja uvijek koriste toplu vodu, da dobro nasapunaju ruke, a onda pažljivo i temeljno ih isperu. To znači da se i dijelovi izmedju prstiju moraj dobro istrljati, a to je djetetu najlakše objasniti tako da treba da raširi prste obije ruke, ispreplete ih i trlja jedne od druge. E, nakon toga, temeljno isprati toplom vodom.

 

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.