Uske farmerice – lijepe, ali opasne?

Uske farmerice – lijepe, ali opasne?

Uske farmerice izgledaju sjajno, ali doktori kažu da mogu biti i te kako opasne po naše zdravlje, ako ih prečesto nosimo. Prema nekim stručnjacima uske farmerice mogu izazvati probleme sa živcima u nogama koji se zovu meralgia paresthetica. 

Zajedno sa visokim potpeticama uske farmerice vrše veliki pritisak na femoralni (butni) kožni nerv koji se proteže cijelom dužinom natkoljenice. Kao rezultat tog pritiska, žene često osjećaju peckanje i trnce kroz noge.  

Ova neprijatnost je nazvana “sindrom trnjenja nogu”, a žene koje su ga iskusile na svojo koži kažu da izaziva vrlo čudan osjećaj – osjećaj oduzetosti nogu.

Uglavnom, iako ga sada povezujemo sa uskim farmericama, ovo stanje nije ništa novo i vrlo je često kod gradjevinskih radnika koji dugo stoje na nogama, kod trudnica, pretilih ljudi, pa čak i mladih, fit žena, koje ponekad pate od ovog sindroma.

Ali, prije nego što se zauvijek odreknete svojih omiljenih uskih farmerica, zapamtite da problemi nastali nošenjem istih, nestaju čim se farmerice skinu i da nemaju trajne posljedice po zdravlje.

Jednostavno, ne morate se odreći uskih farmerica, ali bilo bi dobro da ih nosite povremeno, jer posljedice mogu biti opasnije ako se ne izvlačite iz njih.

Tagovi :