Budite pažljivi u čišćenju mrlja

Deterdžent za pranje posuđa često doživljavamo kao višenamjensko sredstvo za čišćenje. Donosimo vam listu predmeta koje nikako ne bi trebalo da tretirate njime.

Budite pažljivi u čišćenju mrlja

Oni koji svog limenog ljubimca ne peru u autoperionici nego kod kuće često koriste deterdžent za pranje posuđa. Izbjegavajte njegovo korištenje za pranje automobila, jer deterdžent za posuđe može da ošteti boju. Specijalizovani šamponi za automobile štite boju i gornji sloj laka. Površine poput prozora i ogledala često peremo deterdžentom za posuđe. Međutim, da li ste znali da vam on umjesto sjaja može da ostavi tragove na prozorima i ogledalima? Koliko je jak deterdžent za posuđe, može biti prilično abrazivan, pa je bolje da ne rizikujete i ne perete njim staklene površine.

Mrlje na odjeći napravljenoj od osjetljivih i finih tkanina koje ne perete nego odnosite na hemijsko čišćenje nikada nemojte tretirati deterdžentom za pranje posuđa. Često nam je to prva reakcija kada nam na omiljene pantalone od štofa “doleti” komad hrane i zamasti ih, ali imajte na umu da deterdžent može da ošteti tkaninu i radije ne skidajte mrlju njim. Ostali ste bez tableta za mašinu za posuđe i namjeravate da ih zamijenite deterdžentom za posuđe? Nemojte, osim ako ne želite prostoriju punu pjene. Za razliku od običnog, specijalni deterdženti prilagođeni pranju u mašini manje pjene od običnih i lakše se ispiraju sa posuđa. Kod korištenja običnog deterdženta često dolazi do pretjeranog stvaranja pjene koja tokom pranja onda izlazi iz mašine.

Vjerovali ili ne, ali deterdžent za pranje posuđa možete koristiti čak za podmazivanje škripavih kvaka, prozora, ormarskih i drugih vrata. Malo deterdženta pomiješanog s mineralnom vodom sjajno će očistiti vaš nakit. Mjehurići će pomoći da se prljavština opusti, te će sapun lakše prodrijeti do svih dijelova (pogotovo je učinkovito kod čišćenja nakita s mnogo detalja ili rezbarija). Natopite nakit pet minuta u posudi s ovom mješavinom, te nakon toga više puta pređite sapunicom po nakitu. Tvrdokorne prljavštine se riješite uz pomoć mekane četkice za zube.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.